pylorusstenos-förträngning i nedre magmunnen

Kaskadkräkningar

Några enstaka spädbarn kan ha besvär med kraftiga kräkningar som hamnar långt ut på golvet. Det kan bero på att de har en förträngning i nedre magmunnen, så kallad pylorusstenos. Magmunnen förtjockas så mycket att muskler i magsäcken inte kan föra ner maten i tarmen. Den här sortens förträngning är mycket ovanlig.

När barnet är mellan två och fyra veckor visar sig de första symtomen. Barnet börjar kräkas oftare. När barnet har ätit kan man ofta se hur barnets mage rör sig. Det är sammandragningar när magsäcken försöker föra maten vidare ner i tarmen. Det är vanligt att barnet från början kräks små mängder, men kräkningarna ökar både i mängd och i kraft för att till slut spruta ur munnen. Det brukar kallas för kaskadkräkningar eftersom kräkningarna står som en kaskad ur munnen.

Eftersom maten inte kan passera ut i tarmen kan barnet inte tillgodogöra sig näring Det här leder till att barnet förutom kräkningar också kan få andra symtom. Barnet kan till exempel vara hungrigt och vilja äta snabbt igen efter avslutad måltid. Vanligtvis går barnet inte heller upp i vikt och kan bli dåsigt och passivt på grund av för lite näring. När barnet kräks allt oftare och i större mängder kan det även få vätskebrist. Det kan visa sig i att barnet kissar allt mindre eller blir slött.


 

detta är orsaken till teos operation. har börjat mata me flaska o de ser ut o fungera. än så länge håller han kvar maten.


Kommentarer
Postat av: Sofia

ojojoj. lilla bebben då.

hoppas allt går bra nu.

låter som om operationen blev lyckad.

håller tummarna för att det går bra så ni får åka hem snart.

Kram

2009-03-18 @ 09:19:21
URL: http://korsbarskakan.blogg.se/
Postat av: Sandra

<3<3<3<3

2009-03-18 @ 12:43:36
URL: http://mitthallonochjag.blogg.se/
Postat av: Evelina

Vad bra att det gick bra!

Hälsa Teo att krya på sig nu :)

2009-03-18 @ 13:25:13

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0